Wystarczy 1 gram dziennie, a można znacząco opóźnić starzenie. Znajdziesz to w każdej lodówce

Dodano:
Produkty w lodówce Źródło: Pexels / Polina Tankilevitch
Składnik znajdujący się w rybach może wydłużyć czas życia w dobrym zdrowiu. Wystarczy naprawdę niewiele.

Od dawna wiadomo, że kwasy omega-3, nienasycone kwasy tłuszczowe występujące w tłustych rybach, orzechach i nasionach, poprzez swoje działanie antyoksydacyjne mogą wpływać korzystnie na proces starzenia. Nie było jednak wiadomo, jak dokładnie wymierny jest ten efekt.

Kwasy omega-3 spowalniają starzenie

Postanowili to sprawdzić naukowcy z Uniwersytetu Zuryskiego. Badanie dotyczące spowalniania procesu starzenia objęło 777 osób ze Szwajcarii w wieku od 70 do 91 lat. Wyniki zostały opisane w Nature Aging.

Uczestnicy zostali podzieleni na kilka grup. Przyjmowali 1 gram kwasów omega-3 dziennie, 2000 jednostek witaminy D lub wykonywali 30-minutowe ćwiczenia trzy razy w tygodniu. W poszczególnych grupach uczestnikom aplikowano jeden z tych elementów lub ich kombinacje.

„Omega-3 wpływa na wiele ścieżek starzenia, takich jak m.in. działanie przeciwzapalne. Podobnie witamina D i ćwiczenia przynoszą wiele korzyści. Chcieliśmy sprawdzić, czy jeśli wpłyniemy na każdą z tych różnicowych ścieżek, uzyskamy dodatkową korzyść?” — powiedziała prof. Heike Bischoff-Ferrar, główna autorka badania, specjalistka geriatrii i długowieczności na Uniwersytecie w Zurychu.

Badanie trwało trzy lata. Naukowcy wykorzystali w nim narzędzia biologiczne zwane zegarami epigenetycznymi, mierzącymi metylację DNA, czyli modyfikacje chemiczne, które odzwierciedlają biologiczny, a nie chronologiczny wiek tkanek.

Okazało się, że organizmy osób, które codziennie suplementowały kwas omega-3, po trzech latach były o trzy miesiące mniej starsze niż pozostałe. Dodatkowo przyjmowanie witaminy D lub regularne ćwiczenia zwiększały ten efekt do czterech miesięcy.

„Chociaż efekty w postaci odmłodzenia wieku biologicznego o trzy do czterech miesięcy w ciągu trzech lat, mogą wydawać się niewielkie, to jeśli okażą się trwałe, mogą mieć istotny wpływ na zdrowie populacji” – oceniła Bischoff-Ferrar.

Są też inne korzyści

W tym samym badaniu, ale z udziałem 2157 zdrowych i aktywnych osób mających co najmniej 70 lat z pięciu krajów Europy, sprawdzono też inne korzyści wynikające z suplementowania kwasów omega-3.

W grupie, która przyjmowała ten produkt, po trzech latach zaobserwowano o 10 proc. mniej upadków i 13 proc. mniej infekcji w porównaniu z osobami, które go nie przyjmowały. Natomiast połączenie kwasów omega-3, witaminy D i ćwiczeń zmniejszyło ryzyko wystąpienia stanu przedkruchości (to pogorszenie niektórych życiowych parametrów fizycznych lub psychicznych, poprzedzające stan kruchości) o 39 proc. i zmniejszyło liczbę nowotworów inwazyjnych o 61 proc.

O działaniu przeciwnowotworowym kwasów omega-3 pisze m.in. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Zaleca się spożywanie tego elementu diety 1-2 razy w tygodniu. Znaleźć go można w tłustych rybach morskich (m.in. śledź, łosoś, pstrąg, sardynka, makrela, tuńczyk, dorsz), owocach morza, olejach rybnych, niektórych olejach roślinnych, nasionach, orzechach i soi.

Źródło: Nature
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...